İşitme Cihazı Kullanılmaya Başlandıktan Sonra Yapılması Önerilenler Nedir?


2018-12-06

  • İlk defa işitme cihazı kullanacaksanız, öncelikle işitme kaybınız ve kullandığınız işitme cihazı ile ilgili bilgi edinmelisiniz.
  • Her iki kulağınızda da işitme kaybı bulunuyorsa, sağ ve sol olarak çift cihaz kullanımı oldukça önemlidir. Gerekli kontrol ve değerlendirmelerden sonra size çift cihaz kullanımı öneriliyorsa bunu mutlaka dikkate almanız gerekmektedir. İşitme; iki kulağın ve beyindeki iki işitme bölgesinin koordineli çalışmasıyla gerçekleşir. Dolayısıyla çift cihaz kullanımında seslerin yönlerini tayin etmek, gürültülü ortamlarda konuşmaları daha iyi anlayabilmek, daha konforlu ve aktif bir dinleme sağlamak, beynin işitme ve işittiğini anlama ile sorumlu bölgelerini olabildiğince aktif tutmak mümkündür.
  • Uzun süredir işitme kaybınız varsa ve hiç işitme cihazı kullanmadıysanız, beynin sesleri zamanla unutabileceğini ve konuşmaları anlamanızın güçleşebileceğini bilmelisiniz. Böyle bir durumda bir an önce işitme cihazı kullanılması gerektiğini unutmayınız. Cihazlandırma sonrasında “Duyuyorum ama anlamıyorum” diyorsanız, öncelikle sabırlı olmanız gerekmektedir. Uzun zamandır duymadığınız seslere beynin ilk etapta alışması kolay olmayabilir.
  • İlk 3 hafta, işitme cihazına alışma sürecidir. Sabırlı ve tutarlı olmalısınız. Bu süreci, başlangıçta sadece rahat ve sakin dinleme ortamlarında cihazınızı kullanarak, rahatsız olduğunuzda çıkarıp biraz dinlenerek; sonrasında yavaş yavaş kalabalık ve çeşitli ortamlarda ve kullanım sürenizi uzatıp kullanmayı deneyerek değerlendirmelisiniz.
  • Cihazınızın ilk ayarlarından sonra sesleri dikkatle dinlemeli ve şikayetleriniz varsa ilk kontrolünüze dek geçen sürede mümkünse bu şikayetleri not almalısınız. Unutmayın ki dijital işitme cihazları, kişinin işitme kaybına ve ihtiyacına özel ayarlanabilmektedir.
  • Eğer konuşmaları anlamakta güçlük çektiğinizi düşünüyorsanız, cihazlandırma sonrası sesli kitap okumaları yapmalı, bir başkası size sesli kitap okurken kitaptan takip etme egzersizleri uygulamalısınız. Yeterli gelmiyorsa işitme uzmanınızdan ve/veya bir işitme engelli rehabilitasyon merkezinden destek alabilirsiniz.
  • Tüm sesleri ve konuşmaları birdenbire anlamayı beklememelisiniz. Bazı kullanıcıların zamana ve düzenli kullanıma ihtiyacı vardır. Zamanla ve düzenli kullanımda gürültüde konuşma ayırt etmeniz kolaylaşabilmektedir.
  • Yüksek sese toleransınızı aşamalı şekilde arttırma egzersizleri yapabilirsiniz (TV, radyo, vs.)
  • İşitme kaybı çoğu zaman kalıcı, bazen de ilerleyicidir. Bu sebeple, en fazla 6 ayda bir mutlaka yeni bir işitme testi yaptırıp işitme uzmanınıza eski ve yeni testlerinizle kontrole gitmeniz gerekmektedir.
  • İşitme cihazınızı sevmelisiniz; bu da ancak iyi bir dinleme, uzmanınıza detaylı bir geri bildirim ve düzenli bir kullanımla mümkündür.
  • Estetik kaygılar anlaşılabilir, ancak unutmayın ki iletişiminizi sürdürmeniz ve sosyal yaşantınıza normal işiten bir birey gibi devam edebilmeniz açısından işitme cihazı kullanımı ve takibi oldukça önemlidir. Bu yüzden işitme uzmanınızın size önerdiği işitme cihazı modellerini ve kullanım şeklini dikkate almalısınız.

×
Merhaba, İşitme cihazları hakkında bilgi almak ister misiniz?

E-Bültenimize Katılın